Wednesday, 4 November 2015

ROTI BUN

Harini dalam sejarah sebab first time  buat roti uli guna tangan aje... malas nak pakai mixer besar tu kan...lagipun nak buat sikit aje buat makan sendiri... dan lagi satu sebab  nak test resepi  ni kalau uli guna tangan hasilnya lembut ke tidak... Alhamdulillah memang lembut sangat-sangat...lebih-lebih lagi waktu baru keluar dari oven... harus korang cuba jugak tau...
BAHAN-BAHAN
 
250 gram Tepung Roti / High Protein
50 gram Margerin (acik guna margerin Pelangi)
50 gram Gula Kastor
1 sudu kecik Yis kering
1/2 sudu kecik Bread Improver
1 sudu kecik Tepung Susu atau Susu Pekat
1/2 sudu kecik Garam Halus
1 biji Telur Gred B
105 ml/gram  Air Suam  (kalau guna mixer kena letak air sejuk)
 
CARA MEMBUATNYA

Masukkan semua bahan-bahan dalam 1 bekas kecuali air, yis dan gula...
 Sebelum tu kita kena bancuh air suam dan gula...pastu baru letak yis..kacau dan biar hingga berbuih..
 Pastu kita masukkan air bancuhan gula dan yis dalam bekas tadi...gaul rata...kemudian kita keluarkan dan uli kat atas dulang...kalau kat rumah ada meja aluminium atau meja marmar lagi senang uli kat atas tu aje..tapi kalau takde, uli atas dulang macam acik ni pun boleh juga... uli guna tangan lebih kurang 5 minit...
Pastu tutup dengan plastik...biarkan selama 30 minit..
Bulat-bulatkan doh...lumurkan tangan dengan sedikit tepung untuk bagi tak melekat sangat kat tangan dan nak bagi doh tu nampak licin sikit..
Isi inti dalam doh pastu boleh susun dalam loyang yang dah dilengserkan dengan margerin...1 loyang acik buat ada inti...1 loyang lagi acik biar kosong aje... tutup loyang dan biarkan selama 45minit - 1 jam..
Bila doh dah kembang baru kita sapukan bancuhan telur tu..
Bakar selama 15 - 20 minit pada suhu 18 darjah celcius atau mengikut kesesuaian suhu oven masing-masing..
 

No comments:

Post a Comment