RESEPI : Cara Buat Laksam yang Mudah dan Sedap
Resepi laksam (12 gulung)
- 3 cawan tepung beras
- 1/2 cawan tpg gandum
- sedikit garam
- 4 3/4 cawan air suam
- 3 sudu besar minyak masak
campur semua bahan2 diatas sehingga sebati...ketepikan
sebentar
* panaskan periuk kukusan..sediakan loyang atau penutup
periuk aluminium yang disapu dengan minyak masak
* masukkan bancuhan tpg tadi dlm loyang atau tudung periuk ...jgn tebal jgn nipis...agak2 la ye..kalau saya guna 3 senduk setiap adunan ...kukus dlm 5
minit..
*angkat loyang/penutup periuk dan alirkan bawah dgn air paip supaya sejuk..
guna hujung sudu atau bende yang boleh cungkil laksam ni kluar dr
loyang...terus gulung dr loyang tersebut hingga habis..
*kukus lagi adunan laksam tadi shingga habis..
Kuah laksam 6 orang makan
- 3 ekor ikan kembung dibuang perut dan direbus hingga masak air rebusan paras ikan je ..air rebusan ikan jgn buang..digunakan tuk kuah nanti
- 2 biji bwang sederhana besar
- 2 ulas bawang putih..
- sedikit je halia
- 1/2 sdu besar lada hitam kemudian ditumbuk halus
- sedikit belacan
- 1/2 periuk santan pekat (agak2 6 org mkn + tambahan)
- garam , gula
- 2 keping asam gelugur
* ikan yang direbus..diambil isinya sahaja dan air
rebusan
* bawang besar dan bawang putih serta halia dipotong kecik, belacan dan di
kisar bersama2 dgn isi ikan tadi serta masukkan sedikit air rebusan dlm blender
supaya senang kisaran..
* masukkan bahan kisar dlm periuk yang ada santan tadi ..masukkan baki air
rebusan ikan
* kemudian masukkan lada hitam yang ditumbuk halus,asam keping, garam dan gula
* masak hingga mendidih..dgn api sederhana
Nota: belacan bakar- jika suka masukkan dlm laksam
Dihiris halus :
- ulaman
- kacang panjang
- timun
- tauge
- kobis
Sambal laksam :
Semuanya kisar/tumbuk halus
- sambal lada
- sedikit belacan
- lada merah
- cili api merah
- garam sikit
Selamat Mencuba Selamat Menjamu Selera
No comments:
Post a Comment