Tuesday, 3 November 2015

ACAR BUAH JERUK ANJUNG KIMANIS

Acar buah.. kalau kenduri-kendara orang hidangkan sebagai lauk sampingan bersama Nasi Biryani, Nasi Tomato, Nasi Minyak ... atau tak salah juga makan dengan nasi putih. Acar buah ada product pertama kami atas nama Anjung Kimanis.





Bahan-bahan:

1 kg campuran buah-buahan jeruk
            (cermai, buah kana merah, buah kana hijau, limau kasturi, perun, pala)
100 gm bawang putih - dibelah dua
100 gm bawang merah - belah dua
100 gm halia - dihiris halus
Cuka secukup rasa
4 sudu besar gula
100 gm kismis (jika suka)
3 sudu besar cili kering mesin
2 sudu makan gula merah
garam secukup rasa
1 kuntum bunga lawang & 1 inci kulit kayu manis
minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
2. Tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bawang putih, bawang merah dan halia sehingga wangi.
3. Masukkan cili kering & kacau hingga naik minyak
4. Masukkan buah-buahan jeruk.
5. Masukkan cuka dan gula dan kacau sehingga sebati dan pekat.
6. Angkat dan hidangkan

No comments:

Post a Comment