Bahan-bahan:
1 kg campuran buah-buahan jeruk
(cermai, buah kana merah, buah kana hijau, limau kasturi, perun, pala)
100 gm bawang putih - dibelah dua
100 gm bawang merah - belah dua
100 gm halia - dihiris halus
Cuka secukup rasa
4 sudu besar gula
100 gm kismis (jika suka)
3 sudu besar cili kering mesin
2 sudu makan gula merah
garam secukup rasa
1 kuntum bunga lawang & 1 inci kulit kayu manis
minyak untuk menumis
Cara-cara:
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali.
2. Tumis bunga lawang, kulit kayu manis, bawang putih, bawang merah dan halia sehingga wangi.
3. Masukkan cili kering & kacau hingga naik minyak
4. Masukkan buah-buahan jeruk.
5. Masukkan cuka dan gula dan kacau sehingga sebati dan pekat.
6. Angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment