Wednesday, 4 November 2015

NASI KERABU

Jangan risau. Meh admin kongsikan resepi Nasi Kerabu Kelantan. Mudah jer sebenarnya.
Bahan-bahan utama membuat resepi nasi kerabu Kelantan adalah sambal kelapa, sambal tumis, nasi kerabu, sambal, ulam ulaman dan bahan bahan sampingan lain.
 
 
Resepi Kuah Sambal Tumis
Bahan bahan:
10 cili kering
3 ulas bwg merah
1 biji bawang besar
1/2 labu bawang putih
1/2 inci halia
200 gm santan pekat
3 batang serai – ketuk
2 keping asam keping
1 1/2 sudu besar gula
2 sudu kecil garam bukit halus
2 sudu besar budu
Minyak masak – agak banyak
 
 Cara cara Masak Sambal Tumis:
Kisar cili, bawang bawang dan halia.
Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan 1 1/2 cawan air.
Masukkan santan. Sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.
Masukkan serai, asam. Bila mendidihkan masukkan budu dan gula.
Rasakan sebelum dimasukkan garam supaya tidak terlebih masin.
Kacau sehingga pecah minyak dan bolehlah ditutup api.
Nota:
Kuah biar pekat dan masin sedikit.
 
 Sambal Ikan 
Bahan bahan:
1 biji kelapa parut – goreng api perlahan supaya tidak keperangan & tumbuk kasar
7 ekor ikan sardin – rebus, ambil isi & tumbuk
5 ulas bawang merah
5 batang serai
2 1/2 sudu besar gula
2 1/2 sudu kecil garam
 
Cara cara Masak Sambal Ikan:
Tumbuk serai hingga hancur dan masukkan bawang merah.
Tumbuk lagi. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk dan kelapa goreng yang telah ditumbuk.
Gaul rata rata. Sesuaikan rasa dan sedia untuk dihidangkan.
Nota:
Kena manis sikit baru sedap. Saya suka makan sambal kelapa ini dengan nasi impit.
Atau ditabur atas nasi dagang.
 
Resepi Sambal Cili  
1/2 kg cili – basuh
Garam
Gula
Belacan
Asam jawa
Limau nipis/cuka.
Kisar kesemuanya.
 
Resepi Sambal Cili  
1/2 kg cili – basuh
Garam
Gula
Belacan
Asam jawa
Limau nipis/cuka.
Kisar kesemuanya.
 

No comments:

Post a Comment