Monday, 9 November 2015

Puding Roti Anjung Kimanis

Entah kenapa sejak kebelakangan ini, minat untuk membuat kuih muih menjadi jadi.Kebetulan di sebelah malamnya ada kuliah maghrib di surau, jadi bolehlah saya bawa ke sana untuk dimakan selepas solat Isyak.

Jom kita tengok resepi yang saya guna pada hari ini. Saya membuat 2 adunan. Sangat mudah menyediakannya dan sedap pula. Bolehlah cuba membuatnya sendiri untuk hidangan keluarga anda. Pasti mereka suka. Untuk puding ini, ianya dimakan begitu sahaja, tak perlu disediakan kuah sos kastard.


Bahan bahan:
6 keping roti Gardenia - potong cube
2 cawan susu segar
1/2 cawan gula kaster
1 sudu besar mentega
1/4 sudu kecil garam
2-3 biji telur - pukul ringan
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit kismis
Sedikit serbuk kayu manis

Cara cara:
Panaskan susu seketika dan bila hampir mendidih, bolehlah diangkat. Masukkan roti dan kacau rata supaya ianya terendam.

Masukkan mentega, garam dan gula. Kacau rata dan biarkan sedikit sejuk sebelum dimasukkan telur supaya telur tidak masak.
Akhir sekali, masukkan telur dan esen vanilla. Kacau rata. Jika suka, masukkan sedikit kismis dan serbuk kulit kayu manis.
 
Tuang ke dalam loyang saiz 8" yang telah dilenser dengan sedikit mentega. Masukkan loyang ke dalam bekas besar yang diisi dengan air panas untuk membakar secara steam bath.

No comments:

Post a Comment