Bahan-bahannya:
A) Tapai Nasi
250gm nasi yang telah dimasak dan disejukkan
1/2 tsp ragi - dihancurkan
2 tsp gula
1 tsp air
Cara-caranya:-Gaul semua bahan hingga sebati, masukkan kedalam bekas kedap udara dan bertutup. Perapkan ditempat yang gelap selama 48 jam.
B) Bahan Apam
1 paket tepung beras (500gm) - Saya guna cap teratai
270gm tapai nasi
3 cawan air
1 1/2 cawan gula caster (1 cawan gula pasir)
1 tsp yis
2 tsp Eno (2 paket Eno Biru)
Cara-caranya:-
- Masukkan tapai nasi, gula dan 1 cawan air dalam pengisar. Kisar
- Masukkan tepung dalam bekas dan tuang tapai yang dikisar serta baki 2 cawan air, gaul sebati.
- Anda boleh kukus setelah adunan diperap lebih sejam tetapi jika anda hendak ia naik cantik, peraplah selama 3-4 jam.
- Oleh kerana pengukus saya kecil dan saya hanya ada 20 cawan kecil, saya telah bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
- Untuk kukusan bahagian pertama, masukkan 1/2 tsp Eno @ 1/2 bungkus Eno. Anda boleh memasukkan pewarna yang anda gemari. Saya guna sirap ros Amina.
- Masukkan penuh acuan dan kukus mengunakan api kuat selama 15 minit.
- Setelah habis bahagian pertama, ambil bahagian kedua dan bubuh 1/2 tsp Eno lagi dan kukus sehingga habis. Begitu seterusnya sehingga habis adunan.
- Boleh dimakan bersama kelapa.
- Saya suka makan begitu sahaja tanpa kelapa dan saya akan frozenkan untuk dibawa ke ofis esok.
No comments:
Post a Comment