Friday, 6 November 2015

Black pepper mushroom sauce Homemaker

Black pepper mushroom sauce

Bahan-bahan:
2 sudu besar butter
2 ulas bawang putih dicincang halus - ini  tambah sendiri
1 1/2 sudu besar tepung gandum
sebiji bwg besar diptong dadu -
sebiji tomato - dipotong dadu
5-6 cendawan butang - dihiris halus
1 ketul kiub ayam
2 cawan air
sedikit sos cili/sos tomato 
garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam (tumbuk halus)- boleh lebihkan amaun ikut selera


Cara membuatnya:
  1. Cairkan butter dgn api kecil. Apabila cair masukkan bawang putih dan kacau hingga warna keperangan. Masukkan tepung dan kacau.
  2. Masukkan bawang merah dan kacau hingga wangi dan naik bau. Masukkan kiub ayam dan air dan kacau, tambahkan sos cili.
  3. Masukkan tomato yg telah dipotong dadu tadi dan kacau. Masukkan lada hitam yg telah ditumbuk dan kacau hingga menggelagak. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
  4. Masukkan cendawan butang yg dihiris nipis. Jika sos kurang likat...masukkan sedikit tepung jagung.

No comments:

Post a Comment