Bahan-bahan:
2 sudu besar butter
2 ulas bawang putih dicincang halus - ini tambah sendiri
1 1/2 sudu besar tepung gandum
sebiji bwg besar diptong dadu -
sebiji tomato - dipotong dadu
5-6 cendawan butang - dihiris halus
1 ketul kiub ayam
2 cawan air
sedikit sos cili/sos tomato
garam dan gula secukup rasa
1 sudu lada hitam (tumbuk halus)- boleh lebihkan amaun ikut selera
Cara membuatnya:
- Cairkan butter dgn api kecil. Apabila cair masukkan bawang putih dan kacau hingga warna keperangan. Masukkan tepung dan kacau.
- Masukkan bawang merah dan kacau hingga wangi dan naik bau. Masukkan kiub ayam dan air dan kacau, tambahkan sos cili.
- Masukkan tomato yg telah dipotong dadu tadi dan kacau. Masukkan lada hitam yg telah ditumbuk dan kacau hingga menggelagak. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Masukkan cendawan butang yg dihiris nipis. Jika sos kurang likat...masukkan sedikit tepung jagung.
No comments:
Post a Comment