Sunday, 8 November 2015

Asam pedas ikan pari



Bahan-bahan

- 1/2 Ekor Ikan Pari (Dipotong)
- 3 Senduk Cili Bawang Blend
- 3 Cawan Air
- Sedikit Air Asam
- Garam Secukupnya
- 10 Biji Bendi
- 1 Senduk Minyak Masak 


Bahan Tambahan
-1 Batang Serai Diketuk (Optional)
- 1 Biji Bunga Kantan Dibelah Dua (Optional)
- Seikat Daun Kesum [atau]
- Sedikit Daun Kari [atau]
- Sedikit Daun Limau
Serai dimasukkan dalam asam pedas dengan tujuan nak hilangkan hanyir, tak masukkan pun tak apa. Daun kantan pula untuk mewangikan dan menyedapkan kuah. Kalau kat kampung ni mesti letak la, sebab bunga kantan belakang rumah aje ;) Manakala daun kesom, daun kari, daun limau, boleh pilih salah satu aje kay, jangan masukkan semua pula

Cara-Caranya
1. Panaskan minyak masak dan tumis cili bawang blend.
2. Tumis sehingga cili naik bau dan sedikit garing.
3. Masukkan air dan air asam masak hingga mendidih.
4. Masukkan serai, bunga kantan dan daun kesom / kari / limau.
5. Masukkan ikan pari dan garam secukup rasa.
6. Masak hingga betul-betul mendidih dan masukkan bendi.
7. Masak hingga bendi sedikit lembut dan tutup api.

No comments:

Post a Comment